Waterhardheid Wijk bij Duurstede (Wijk bij Duurstede)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Wijk bij Duurstede kenmerkt zich door een waterhardheid van ongeveer 7,50 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub kraanwater. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Wijk bij Duurstede biedt plaats aan 17.890 inwonenden. Dit is een vrij kleine woonplaats. Wijk bij Duurstede maakt deel uit van de gemeente Wijk bij Duurstede. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Wijk bij Duurstede

De waarneming van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het ontkalken van de glazen douchewand dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Echter, het is onzin dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Wijk bij Duurstede waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Wijk bij Duurstede**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met totaal kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Wijk bij Duurstede

Berekening voor 7,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Wijk bij Duurstede?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt veelal voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijk bij Duurstede is het daarom beslist nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.