Waterhardheid Wijk en Aalburg (Aalburg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,36 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Wijk en Aalburg. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 10,36 dH x 17,8 gram x 180m3 = 33,19 kilogram kalkvormende deeltjes.

Wijk en Aalburg telt 6.290 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Wijk en Aalburg hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Aalburg.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Wijk en Aalburg

De waarneming van een gegeven hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 10,36 dH "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de badkamer dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat een waterhardheid van 10,36 dH zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wijk en Aalburg objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de genoemde 10,36 Duitse graden in Wijk en Aalburg**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat alleen met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Wijk en Aalburg

Calculatie voor 10,36 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 10,36 dH x 180m3 = 33,19 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Wijk en Aalburg?

Onthard water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijk en Aalburg is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 10,36 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.