Waterhardheid Wijlre (Gulpen-Wittem)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Wijlre (Wielder). Dit komt neer op tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Desondanks kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Wijlre (Wielder) is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Wijlre is een kleine woonplaats met 2.480 inwoners. Wijlre hoort bij de gemeente Gulpen-Wittem. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Wijlre

De betekenis van een vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de kranen accepteren.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de correlatie van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Wijlre waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Wijlre**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wijlre

Calculatie voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wijlre?

Een ieder ondervindt volledig zacht drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wijlre is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH te verminderen.