Waterhardheid Wijnandsrade (Nuth)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het kraanwater in Wijnandsrade (Wienesrao) minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 leidingwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De hoogste hardheid in Wijnandsrade (Wienesrao) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Wijnandsrade is een erg kleine woonplaats met 1.690 inwonenden. Wijnandsrade bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Nuth.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Wijnandsrade

De waarneming van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan zo een waterhardheid van 7,34 dH "normaal" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat water met een hardheid van 7,34 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wijnandsrade objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 Duitse graden in Wijnandsrade**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wijnandsrade

Berekening voor 7,34 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Wijnandsrade?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wijnandsrade is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.