Waterhardheid Wijnbergen (Montferland)

Zacht
0
5,50
dH
Tamelijk hard
3
10,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

5,50 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Wijnbergen. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Wijnbergen is 10,80 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Wijnbergen biedt plaats aan 155 inwoners. Het is een erg kleine woonplaats. Wijnbergen bevindt zich in de gemeente Montferland. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Wijnbergen

Sommige mensen kunnen een hardheid van 5,50 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van de bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchewand?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Nochtans is het een fabeltje dat een waterhardheid van 5,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel discussie over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Wijnbergen objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de geconcludeerde 5,50 dH in Wijnbergen**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wijnbergen

Becijfering voor 5,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Wijnbergen?

Iedereen ondervindt volledig zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruine restant komt meestal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Wijnbergen is het daarom in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 5,50 naar 0 Duitse graden te reduceren.