Waterhardheid Wijngaarden (Molenwaard)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Wijngaarden is om en nabij de 4,98 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één Duitse graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Wijngaarden is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Wijngaarden is een kleine woonplaats met 695 inwoners. Wijngaarden is onderdeel van de gemeente Molenwaard. Die bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Wijngaarden

Mensen kunnen een waterhardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Het is evenwel een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht water is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Wijngaarden waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Wijngaarden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Wijngaarden

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nuttig in Wijngaarden?

Zacht kraanwater wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan fors gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wijngaarden is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te dringen.