Waterhardheid Wildervank (Veendam)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Wildervank kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 12,50 dH. Dit is behoorlijk hard water. 1 dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Wildervank is een kleine woonplaats met 5.645 inwonenden. Wildervank maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Veendam.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard drinkwater Wildervank

De betekenis van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de tegels aanvaarden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Wildervank waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 12,50 Duitse graden in Wildervank**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wildervank

Rekensom voor 12,50 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Wildervank?

Iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt dikwijls voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wildervank is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.