Waterhardheid Wilhelminaoord (Westerveld)

Zacht
0
7,20
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,20 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Wilhelminaoord minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste waterhardheid in Wilhelminaoord is 7,60 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Wilhelminaoord is een kleine woonplaats met 915 inwonenden. Wilhelminaoord ligt in de noordelijke provincie Drenthe in de gemeente Westerveld.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Wilhelminaoord

De beleving van een bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,20 dH "acceptabel" vinden en daarmee het schrobben van de douchekranen accepteren.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,20 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is nog discussie over het verband tussen eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Wilhelminaoord objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,20 Duitse graden in Wilhelminaoord**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Wilhelminaoord

Rekensom voor 7,20 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Wilhelminaoord?

Praktisch iedereen ondervindt volledig onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wilhelminaoord is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,20 naar 0 dH te verminderen.