Waterhardheid Wilnis (De Ronde Venen)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 Duitse graden. Dat is de waterhardheid van het drinkwater in Wilnis. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub kraanwater. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Wilnis is een kleine woonplaats met 6.415 inwoners. Wilnis maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente De Ronde Venen.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Wilnis

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,60 dH "aanvaardbaar" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water met een hardheid van 7,60 Duitse graden zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en hard kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Wilnis objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Wilnis**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wilnis

Calculatie voor 7,60 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Wilnis?

Een ieder ervaart zacht kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige residu komt het vaakst voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wilnis is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse graden te verminderen.