Waterhardheid Wilsum (Kampen)

Zacht
0
6,10
dH
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Wilsum. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Wilsum is 7,40 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Wilsum is een kleine woonplaats met 865 inwoners. Wilsum bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Kampen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Wilsum

Men kan hardheid van 6,10 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De ervaring van de vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 6,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Wilsum objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de eerder aangeduide 6,10 dH in Wilsum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die correct, maar soms kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wilsum

Rekensom voor 6,10 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Wilsum?

Een ieder beleeft zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in streken met hard drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wilsum is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,10 naar 0 dH terug te dringen.