Waterhardheid Winkel (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het leidingwater in Winkel. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Maar het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Winkel is 10,36 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Winkel biedt plaats aan 3.285 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Winkel bevindt zich in de gemeente Hollands Kroon. Die hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Winkel

De gewaarwording van een gegeven hardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en dus het boenen van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor de gezondheid*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Winkel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Winkel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Winkel

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Winkel?

Een ieder ondervindt volledig kalkvrij kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt dikwijls voor in streken met kalkrijk water. Dit kan beduidend teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Winkel is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,00 naar 0 Duitse graden terug te dringen.