Waterhardheid Winschoten (Oldambt)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Winschoten ligt in de buurt van de 12,50 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Winschoten is een relatief kleine woonplaats met 18.160 inwonenden. Winschoten maakt deel uit van de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Oldambt.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Winschoten

De ervaring van een gegeven waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het schrobben van de douchekranen voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet nadelig voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat water van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Winschoten waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 12,50 dH in Winschoten**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Winschoten

Rekensom voor 12,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Hoe zinvol is een waterontharder in Winschoten?

Praktisch iedereen beleeft onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in oorden met hard water. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Winschoten is het daarom duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.