Waterhardheid Winssen (Beuningen)

Zacht
0
7,30
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,30 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Winssen. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Winssen is 7,60 dH. Dit is tamelijk hard water.

Winssen is een zeer kleine woonplaats met 2.040 inwoners. Winssen maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Beuningen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Winssen

U kunt waterhardheid van 7,30 dH "acceptabel" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Nochtans is het onzin dat water van 7,30 dH zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Winssen waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,30 dH in Winssen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Winssen

Berekening voor 7,30 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,30 dH x 180m3 = 23,39 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Winssen?

Iedereen ondervindt zacht kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig residu tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Winssen is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.