Waterhardheid Wintelre (Eersel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Wintelre is ongeveer 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalk in elke m3 water. 9,41 dH x 17,8 gram x 180m3 = 30,15 kilogram kalkdeeltjes.

Wintelre is een zeer kleine woonplaats met 1.865 inwoners. Wintelre maakt deel uit van de gemeente Eersel. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Wintelre

U kunt een hardheid van 9,41 dH "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van een gegeven hardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor het lichaam*. Het is evenwel een verzinsel dat een waterhardheid van 9,41 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Wintelre waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 9,41 Duitse graden in Wintelre**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Wintelre

Rekensom voor 9,41 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,41 dH x 180m3 = 30,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wintelre?

Iedereen ervaart kalkvrij drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in plaatsen met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wintelre is het daarom in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het water van 9,41 naar 0 Duitse graden te verminderen.