Waterhardheid Winterswijk Brinkheurne (Winterswijk)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Winterswijk Brinkheurne heeft een waterhardheid van om en nabij 8,20 dH. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per kuub water. 8,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 26,27 kilogram kalkdeeltjes.

Winterswijk Brinkheurne telt 270 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Winterswijk Brinkheurne is onderdeel van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Winterswijk.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Winterswijk Brinkheurne

Men kan hardheid van 8,20 dH misschien "heel gewoon" vinden. De waarneming van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Echter, het is een verzinsel dat water met een hardheid van 8,20 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Winterswijk Brinkheurne waardevrij vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 8,20 dH in Winterswijk Brinkheurne**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Winterswijk Brinkheurne

Rekensom voor 8,20 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 8,20 dH x 180m3 = 26,27 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Winterswijk Brinkheurne?

Zacht water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Winterswijk Brinkheurne is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 8,20 naar 0 Duitse graden te verminderen.