Waterhardheid Winterswijk Corle (Winterswijk)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Zo hard is het water in Winterswijk Corle minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Winterswijk Corle is 8,20 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Winterswijk Corle telt 270 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Winterswijk Corle ligt in de gemeente Winterswijk. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Winterswijk Corle

De betekenis van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,50 Duitse graden "geen probleem" vinden en dus het (schoon)poetsen van de douchekranen aanvaarden.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is debat over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Winterswijk Corle objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 dH in Winterswijk Corle**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Winterswijk Corle

Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Winterswijk Corle?

Praktisch iedereen ervaart kalkvrij leidingwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Winterswijk Corle is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.