Waterhardheid Winterswijk Henxel (Winterswijk)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Winterswijk Henxel bedraagt ongeveer 7,50 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Winterswijk Henxel is 8,20 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Winterswijk Henxel biedt plaats aan 255 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Winterswijk Henxel is onderdeel van de gemeente Winterswijk. Deze hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Winterswijk Henxel

De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 7,50 dH "OK" vinden en daarmee het schoonmaken van de tegels dulden.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Hardheid Winterswijk Henxel waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 dH in Winterswijk Henxel**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Winterswijk Henxel

Becijfering voor 7,50 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Winterswijk Henxel?

Een ieder ervaart kalkvrij water als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Winterswijk Henxel is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.