Waterhardheid Winterswijk Huppel (Winterswijk)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Winterswijk Huppel minimaal. Dit komt neer op tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Winterswijk Huppel is 8,20 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Winterswijk Huppel is een kleine woonplaats met 415 inwoners. Winterswijk Huppel hoort bij de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Winterswijk.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Winterswijk Huppel

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Men kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Winterswijk Huppel objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 7,50 dH in Winterswijk Huppel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met geheel zacht kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Winterswijk Huppel

Berekening voor 7,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Winterswijk Huppel?

Iedereen beleeft volledig zacht water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Winterswijk Huppel is het daarom duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.