Waterhardheid Winterswijk Meddo (Winterswijk)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Winterswijk Meddo ligt in de buurt van de 7,50 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Winterswijk Meddo is 8,20 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Winterswijk Meddo telt 1.450 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Winterswijk Meddo bevindt zich in de gemeente Winterswijk. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Winterswijk Meddo

Men kan waterhardheid van 7,50 Duitse graden wellicht "acceptabel" vinden. De beleving van de bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Winterswijk Meddo objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,50 dH in Winterswijk Meddo**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die correct, maar nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Winterswijk Meddo

Berekening voor 7,50 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Winterswijk Meddo?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Winterswijk Meddo is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden te verminderen.