Waterhardheid Winterswijk Miste (Winterswijk)

Zacht
0
7,50
dH
Tamelijk hard
3
8,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Winterswijk Miste is om en nabij de 7,50 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk in elke kuub water. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De maximale waterhardheid in Winterswijk Miste is 8,20 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Winterswijk Miste is een erg kleine woonplaats met 675 inwoners. Winterswijk Miste bevindt zich in de gemeente Winterswijk. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Winterswijk Miste

De perceptie van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,50 Duitse graden "prima" vinden en het ontkalken van de tegels voor lief nemen.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 7,50 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Winterswijk Miste objectief testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,50 dH in Winterswijk Miste**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Winterswijk Miste

Berekening voor 7,50 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Winterswijk Miste?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt het meest voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Winterswijk Miste is het dus absoluut nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 7,50 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.