Waterhardheid Wissenkerke (Noord-Beveland)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Wissenkerke heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het kraanwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste hardheid in Wissenkerke is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Wissenkerke is een erg kleine woonplaats met 1.190 inwoners. Wissenkerke is onderdeel van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Noord-Beveland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Wissenkerke

Iemand kan een waterhardheid van 6,38 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De perceptie van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is discussie over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Wissenkerke waardevrij meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Wissenkerke**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die correct, maar soms kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Wissenkerke

Becijfering voor 6,38 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Wissenkerke?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruine residu komt veelal voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Wissenkerke is het daarom absoluut nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.