Waterhardheid Wjelsryp (Littenseradiel)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het leidingwater in Wjelsryp (Welsrijp) ligt in de buurt van 6,20 dH. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Wjelsryp (Welsrijp) is 8,30 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Wjelsryp is een kleine woonplaats met 455 inwonenden. Wjelsryp is onderdeel van de gemeente Littenseradiel. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Wjelsryp

Sommige mensen kunnen waterhardheid van 6,20 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ontvangst van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Desalniettemin is het niet waar dat een waterhardheid van 6,20 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Wjelsryp waardevrij vaststellen

Je kunt de mineralen in drinkwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,20 Duitse graden in Wjelsryp**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die juist, maar incidenteel kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Wjelsryp

Calculatie voor 6,20 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Wjelsryp?

Praktisch iedereen beleeft zacht water als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wjelsryp is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,20 naar 0 dH te reduceren.