Waterhardheid Woensdrecht (Woensdrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Woensdrecht. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Woensdrecht is 10,98 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Woensdrecht is een zeer kleine woonplaats met 1.480 inwonenden. Woensdrecht is onderdeel van de gemeente Woensdrecht. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Woensdrecht

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Mensen kunnen zo een hardheid van 4,98 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het ontkalken van de kranen dulden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is wel debat over de correlatie van eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Woensdrecht objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Woensdrecht**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Woensdrecht

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Woensdrecht?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt veelal voor in streken met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Woensdrecht is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van het drinkwater van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.