Waterhardheid Woerdense Verlaat (Nieuwkoop)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Woerdense Verlaat ligt in de buurt van de 4,98 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water. 1 dH is goed voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Woerdense Verlaat is 9,41 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Woerdense Verlaat is een kleine woonplaats met 805 inwonenden. Woerdense Verlaat hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Woerdense Verlaat

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het schrobben van de douchewand voor lief nemen.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor de gezondheid*. Hoe dan ook is het onzin dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Woerdense Verlaat objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Woerdense Verlaat**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar incidenteel kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Woerdense Verlaat

Calculatie voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Woerdense Verlaat?

Een ieder beleeft zacht leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt het meest voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Woerdense Verlaat is het zodoende absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.