Waterhardheid Woldendorp (Delfzijl)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 dH. Zo hard is het leidingwater in Woldendorp. Dit komt neer op behoorlijk hard water. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag.

Woldendorp biedt plaats aan 1.035 inwonenden. Het is een zeer kleine woonplaats. Woldendorp ligt in de noordelijke provincie Groningen in de gemeente Delfzijl.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Woldendorp

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is erg subjectief. Iemand kan zo een hardheid van 12,50 Duitse graden "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de badkamer aanvaarden.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkafzetting.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Woldendorp objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 12,50 dH in Woldendorp**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Woldendorp

Calculatie voor 12,50 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Woldendorp?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaal gesproken voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Woldendorp is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van 12,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.