Waterhardheid Wolphaartsdijk (Goes)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Zo hard is het water in Wolphaartsdijk minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Wolphaartsdijk is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Wolphaartsdijk is een kleine woonplaats met 2.275 inwonenden. Wolphaartsdijk ligt in de gemeente Goes. Die hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Wolphaartsdijk

Men kan hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De beleving van de vastgestelde hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Maar het is ook onzin dat water van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Wolphaartsdijk waardevrij duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 6,38 dH in Wolphaartsdijk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wolphaartsdijk

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Wolphaartsdijk?

Iedereen ondervindt volledig kalkvrij water als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in regio’s met hard water. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wolphaartsdijk is het daarom duidelijk zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.