Waterhardheid Woltersum (Ten Boer)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Woltersum kenmerkt zich door een waterhardheid van 12,50 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. 1 dH komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke kuub water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Woltersum is een kleine woonplaats met 375 inwonenden. Woltersum hoort bij de gemeente Ten Boer. Die hoort bij de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard leidingwater Woltersum

De gewaarwording van een bepaalde waterhardheid is erg persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een hardheid van 12,50 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het niet waar dat water van 12,50 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Hardheid Woltersum objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 dH in Woltersum**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die accuraat, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met volledig kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Woltersum

Rekensom voor 12,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Woltersum?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Woltersum is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.