Waterhardheid Wommels (Littenseradiel)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Wommels heeft een waterhardheid van 6,50 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalk.

Wommels telt 2.250 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Wommels maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Wommels

Mensen kunnen een waterhardheid van 6,50 dH wellicht "geen probleem" vinden. De gewaarwording van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water van 6,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Wommels waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,50 dH in Wommels**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Wommels

Becijfering voor 6,50 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Wommels?

Een ieder ervaart volledig kalkvrij water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wommels is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.