Waterhardheid Wormer (Wormerland)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het water in Wormer minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Wormer is 10,36 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Wormer is een naar verhouding kleine woonplaats met 12.495 inwoners. Wormer maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Wormerland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Wormer

Mensen kunnen waterhardheid van 6,00 Duitse graden misschien "heel gewoon" vinden. De ervaring van de bepaalde hardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat water van 6,00 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Wormer objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in leidingwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Wormer**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het is duidelijk dat alleen met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Wormer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Wormer?

Kalkvrij water wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theemakers zoals het gekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt meestal voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Wormer is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te verminderen.