Waterhardheid Wormerveer (Zaanstad)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het water in Wormerveer minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Wormerveer is 10,36 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Wormerveer telt 10.765 inwoners. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Wormerveer is onderdeel van de gemeente Zaanstad. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Wormerveer

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 6,00 dH misschien "heel gewoon" vinden. De perceptie van de vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de glazen douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Wormerveer objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,00 Duitse graden in Wormerveer**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met totaal onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Wormerveer

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Wormerveer?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht water aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt over het algemeen voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wormerveer is het daarom zonder twijfel nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.