Waterhardheid Woubrugge (Kaag en Braassem)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Woubrugge minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De grootste hardheid in Woubrugge is 9,41 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Woubrugge biedt plaats aan 3.540 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Woubrugge is onderdeel van de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Kaag en Braassem.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Woubrugge

Mensen kunnen een hardheid van 4,98 dH misschien "OK" vinden. De perceptie van een vastgestelde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de tegels in de badkamer?.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor het lichaam*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat water met een hardheid van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is nog verwarring over het verband tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Woubrugge waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Woubrugge**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar af en toe kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met totaal onthard drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Woubrugge

Becijfering voor 4,98 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Woubrugge?

Iedereen ervaart kalkvrij kraanwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk water. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Woubrugge is het zodoende zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.