Waterhardheid Wouwse Plantage (Roosendaal)

Zacht
0
6,38
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Wouwse Plantage ligt rond 6,38 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Wouwse Plantage is een kleine woonplaats met 1.155 inwonenden. Wouwse Plantage is onderdeel van de gemeente Roosendaal. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Wouwse Plantage

De betekenis van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de glazen douchewand accepteren.

Water van deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Wouwse Plantage waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in water testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de geconcludeerde 6,38 dH in Wouwse Plantage**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Wouwse Plantage

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Wouwse Plantage?

Een ieder ervaart volledig onthard kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt praktisch altijd voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wouwse Plantage is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de waterhardheid van 6,38 naar 0 dH te verminderen.