Waterhardheid Wyns (Tytsjerksteradiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,30
dH
9,60
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

9,30 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Wyns (Wijns). Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Wyns (Wijns) is 9,60 Duitse graden. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Wyns telt 210 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Wyns maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Tytsjerksteradiel.


Persoonlijke ervaring behoorlijk hard kraanwater Wyns

De waarneming van een vastgestelde waterhardheid is erg onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 9,30 dH "normaal" vinden en daarmee het boenen van de kranen voor lief nemen.

Leidingwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook niet waar dat water van 9,30 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Wyns objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens weergeven in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 9,30 dH in Wyns**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Feit is dat alleen met totaal zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Wyns

Berekening voor 9,30 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.

Is een waterontharder zinvol in Wyns?

Een ieder beleeft zacht drinkwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt het meest voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Wyns is het derhalve zeker nuttig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 9,30 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.