Waterhardheid Yerseke (Reimerswaal)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Yerseke is om en nabij de 6,38 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De grootste hardheid in Yerseke is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Yerseke is een kleine woonplaats met 6.700 inwonenden. Yerseke hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Reimerswaal.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Yerseke

Mensen kunnen hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de kranen?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Echter, het is niet waar dat een waterhardheid van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is wel discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Yerseke objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,38 Duitse graden in Yerseke**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met geheel zacht water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Yerseke

Berekening voor 6,38 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe essentieel is een waterontharder in Yerseke?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Yerseke is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.