Waterhardheid Ysselsteyn (Venray)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Ysselsteyn (IJselstein). Dit is tamelijk hard water. Één dH is 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Ysselsteyn (IJselstein) is 7,84 Duitse graden. Dit is tamelijk hard water.

Ysselsteyn is een zeer kleine woonplaats met 2.215 inwoners. Ysselsteyn maakt deel uit van de gemeente Venray. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Ysselsteyn

Sommige mensen kunnen een waterhardheid van 7,34 dH wellicht "prima" vinden. De beleving van de bepaalde waterhardheid is nogal onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Ysselsteyn waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Ysselsteyn**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is een feit dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Ysselsteyn

Rekensom voor 7,34 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Ysselsteyn?

Iedereen ervaart zacht drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Ysselsteyn is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.