Waterhardheid Zaamslag (Terneuzen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Zaamslag. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige hardheid in Zaamslag is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Zaamslag is een kleine woonplaats met 2.845 inwoners. Zaamslag maakt deel uit van de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Terneuzen.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Zaamslag

De indruk van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Sommige mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "acceptabel" vinden en het ontkalken van de kranen aanvaarden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Desondanks is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zaamslag waardevrij testen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 dH in Zaamslag**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zaamslag

Berekening voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Zaamslag?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht water als prettig en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt in het algemeen voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zaamslag is het zodoende duidelijk zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te verminderen.