Waterhardheid Zaandam (Zaanstad)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Zaandam minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Zaandam is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Zaandam biedt plaats aan 74.520 inwonenden. Het is onderdeel van de top-vijftig steden van Nederland en is daarmee een nogal uitgestrekte woonplaats. Zaandam is onderdeel van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Zaanstad.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Zaandam

Men kan een waterhardheid van 6,00 dH wellicht "prima" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is ontegensprekelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Drinkwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nog toe overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Waterhardheid Zaandam objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater testen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de beschreven 6,00 dH in Zaandam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zaandam

Calculatie voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Zaandam?

Iedereen beleeft volledig zacht kraanwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt normaal gesproken voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zaandam is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het drinkwater van 6,00 naar 0 dH terug te dringen.