Waterhardheid Zaandijk (Zaanstad)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het water in Zaandijk minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalk per 1000 liter kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Zaandijk is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Zaandijk biedt plaats aan 8.720 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Zaandijk is onderdeel van de gemeente Zaanstad. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Zaandijk

Men kan waterhardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De waarneming van de bepaalde hardheid is nogal persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Water van deze waterhardheid is in elk geval niet risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Zaandijk objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,00 dH in Zaandijk**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Feit is dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zaandijk

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Zaandijk?

Iedereen beleeft volledig onthard leidingwater als prettig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaal gesproken voor in streken met kalkrijk water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zaandijk is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.