Waterhardheid Zalk (Kampen)

Zacht
0
6,10
dH
7,40
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,10 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Zalk. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes in elke 1000 liter water. 6,10 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Zalk is 7,40 dH. Dit is tamelijk hard water.

Zalk is een kleine woonplaats met 780 inwonenden. Zalk maakt deel uit van de gemeente Kampen. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Zalk

Men kan een hardheid van 6,10 dH misschien "normaal" vinden. De ervaring van een gegeven hardheid is duidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Het is echter ook niet waar dat een waterhardheid van 6,10 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zalk objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,10 Duitse graden in Zalk**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn reeksen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zalk

Becijfering voor 6,10 dH, bij een veel voorkomend jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,10 dH x 180m3 = 19,54 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Zalk?

Iedereen ervaart volledig kalkvrij water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een residu kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in gebieden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zalk is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,10 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.