Waterhardheid Zaltbommel (Zaltbommel)

Zacht
0
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,90 Duitse graden. Dat is de hardheid van het kraanwater in Zaltbommel. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per kuub water. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Zaltbommel telt 11.850 inwonenden. Dit is een betrekkelijk kleine woonplaats. Zaltbommel maakt deel uit van de gemeente Zaltbommel. Deze bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Zaltbommel

U kunt hardheid van 6,90 Duitse graden wellicht "prima" vinden. De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de douchekranen?.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Nochtans is het niet waar dat water met een hardheid van 6,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele watermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Zaltbommel objectief duiden

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,90 Duitse graden in Zaltbommel**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Zaltbommel

Becijfering voor 6,90 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Zaltbommel?

Iedereen beleeft volledig kalkvrij kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt in het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zaltbommel is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,90 naar 0 Duitse graden terug te dringen.