Waterhardheid Zandeweer (Eemsmond)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
12,50
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

12,50 Duitse graden. Zo hard is het water in Zandeweer. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 12,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 40,05 kilogram kalkvormende deeltjes.

Zandeweer telt 640 inwoners. Dit is een kleine woonplaats. Zandeweer maakt deel uit van de gemeente Eemsmond. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard leidingwater Zandeweer

De waarneming van een bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 12,50 Duitse graden "heel gewoon" vinden en daarmee het boenen van de douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 12,50 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Zandeweer objectief meten

Je kunt calcium en magnesium in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 12,50 Duitse graden in Zandeweer**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zandeweer

Becijfering voor 12,50 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 12,50 dH x 180m3 = 40,05 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Zandeweer?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een residu kan formeren. Dit bruine residu komt dikwijls voor in regio’s met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zandeweer is het zodoende beslist nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 12,50 naar 0 dH te verminderen.