Waterhardheid Zeeland (Landerd)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Dat is de hardheid van het drinkwater in Zeeland. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 drinkwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Zeeland is een erg kleine woonplaats met 6.495 inwoners. Zeeland ligt in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Landerd.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Zeeland

U kunt waterhardheid van 7,34 dH wellicht "acceptabel" vinden. De indruk van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douche?.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht leidingwater is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Zeeland objectief duiden

Je kunt de mineralen in leidingwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 7,34 dH in Zeeland**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zeeland

Berekening voor 7,34 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Zeeland?

Onthard water wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt over het algemeen voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zeeland is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.