Waterhardheid Zegge (Rucphen)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Zegge is ongeveer 7,84 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkaanslag.

Zegge telt 1.995 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Zegge ligt in de gemeente Rucphen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Zegge

Men kan waterhardheid van 7,84 Duitse graden wellicht "normaal" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is merkbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor de gezondheid*. Desalniettemin is het een verzinsel dat een waterhardheid van 7,84 dH zacht water is, zoals enkele waterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten tot nu toe overigens geen onomstotelijke uitkomsten op.

Hardheid Zegge waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en dan weergeven in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,84 dH in Zegge**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar soms kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met totaal kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Zegge

Calculatie voor 7,84 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Zegge?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als behaaglijk beoordeeld. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in het algemeen voor in plaatsen met hard water. Dit kan aanmerkelijk teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zegge is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van 7,84 naar 0 dH terug te dringen.