Waterhardheid Zegveld (Woerden)

Zacht
0
7,50
dH
7,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,50 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Zegveld minimaal. Dit geldt als tamelijk hard water. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 7,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,03 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Zegveld is 7,60 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Zegveld biedt plaats aan 2.325 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Zegveld ligt in de centrale provincie Utrecht in de gemeente Woerden.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Zegveld

De ontvangst van een gegeven hardheid is overduidelijk persoonlijk. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,50 dH "OK" vinden en dus het boenen van de douche aanvaarden.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor mens of dier*. Dat daargelaten is het niet waar dat water met een hardheid van 7,50 dH zacht drinkwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen sterke uitkomsten op.

Hardheid Zegveld objectief meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,50 Duitse graden in Zegveld**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Zegveld

Rekensom voor 7,50 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,50 dH x 180m3 = 24,03 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zegveld?

Kalkvrij kraanwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine residu komt in het algemeen voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zegveld is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 7,50 naar 0 Duitse graden terug te brengen.