Waterhardheid Zeist (Zeist)

Zacht
0
5,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Zeist kenmerkt zich door een waterhardheid van minimaal 5,50 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub drinkwater. 5,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag.

Zeist is een gemiddeld grote woonplaats met 51.655 inwonenden. Zeist maakt deel uit van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Zeist.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Zeist

De betekenis van een bepaalde hardheid is merkbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 5,50 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de douche dulden.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 5,50 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Zeist waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de beschreven 5,50 Duitse graden in Zeist**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel zacht drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Zeist

Rekensom voor 5,50 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 5,50 dH x 180m3 = 17,62 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Zeist?

Onthard drinkwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dit?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in plaatsen met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zeist is het zodoende uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 5,50 naar 0 dH te verminderen.