Het kraanwater in Zenderen kenmerkt zich door een waterhardheid van om en nabij 9,30 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub water. 9,30 dH x 17,8 gram x 180m3 = 29,80 kilogram kalkdeeltjes.
Zenderen telt 1.390 inwoners. Dit is een erg kleine woonplaats. Zenderen is onderdeel van de gemeente Borne. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.
De gewaarwording van een gegeven waterhardheid is zeer persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 9,30 dH "heel gewoon" vinden en dus het (schoon)poetsen van de kranen aanvaarden.
Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor de gezondheid*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat water van 9,30 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.
*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomwonden uitkomsten op.
Je kunt calcium en magnesium in drinkwater meten en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de geconcludeerde 9,30 Duitse graden in Zenderen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar soms kan een waarde zijn verouderd.
Het is een feit dat alleen met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.
Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk subjectieve waardering.
Rekensom voor 9,30 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 9,30 dH x 180m3 = 29,80 kilogram kalk.
Onthard drinkwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Wat is dit?
Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in streken met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zenderen is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 9,30 naar 0 Duitse graden te verminderen.