Waterhardheid Zennewijnen (Tiel)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
11,40
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Zennewijnen heeft een waterhardheid van 11,40 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water. Één Duitse graad betekent 17,8 gram kalk in elke m3 water. 11,40 dH x 17,8 gram x 180m3 = 36,53 kilogram kalkdeeltjes.

Zennewijnen telt 135 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Zennewijnen bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Tiel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Zennewijnen

De ervaring van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 11,40 Duitse graden "normaal" vinden en het (schoon)poetsen van de douche accepteren.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 11,40 dH zacht water is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en hard kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Zennewijnen objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater testen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 11,40 dH in Zennewijnen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar nu en dan kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zennewijnen

Becijfering voor 11,40 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 11,40 dH x 180m3 = 36,53 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder noodzakelijk in Zennewijnen?

Een ieder beleeft kalkvrij drinkwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Zennewijnen is het dus zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de hardheid van 11,40 naar 0 Duitse graden terug te dringen.