Waterhardheid Zetten (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het drinkwater in Zetten ligt rond 4,80 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalk.

Zetten is een erg kleine woonplaats met 5.145 inwonenden. Zetten bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Overbetuwe.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Zetten

Iemand kan een hardheid van 4,80 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De waarneming van een gegeven hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de douchewand?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water van 4,80 dH zacht water is, zoals sommige waterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Zetten objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 4,80 Duitse graden in Zetten**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Zetten

Rekensom voor 4,80 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Zetten?

Onthard water wordt praktisch altijd als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt in de regel voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere overweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Zetten is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 4,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.