Waterhardheid Zevenaar (Zevenaar)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de hardheid van het leidingwater in Zevenaar. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Zevenaar biedt plaats aan 24.900 inwoners. Het is een relatief kleine woonplaats. Zevenaar maakt deel uit van de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Zevenaar.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Zevenaar

De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden en daarmee het schrobben van de tegels accepteren.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Het is evenwel onzin dat een waterhardheid van 6,00 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Zevenaar waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,00 dH in Zevenaar**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die juist, maar nu en dan kan een meting zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Zevenaar

Becijfering voor 6,00 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Zevenaar?

Kalkvrij drinkwater wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Zevenaar is het zodoende duidelijk nuttig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.