Waterhardheid Zevenhoven (Nieuwkoop)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Zevenhoven minimaal. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH waterhardheid komt neer op 17,8 gram kalk-vormende deeltjes per 1000 liter water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Zevenhoven is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Zevenhoven biedt plaats aan 2.845 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Zevenhoven hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Nieuwkoop.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Zevenhoven

De ervaring van een gegeven waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 dH "prima" vinden en dus het schrobben van de tegels aanvaarden.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval niet risicovol voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen sterke conclusies op.

Hardheid Zevenhoven waardevrij meten

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 Duitse graden in Zevenhoven**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkvrij drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Zevenhoven

Becijfering voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Hoe essentieel is een waterontharder in Zevenhoven?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt het meest voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere afweging om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Zevenhoven is het zodoende zeker zinvol om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.